Waar moet je opletten wanneer je aan SEO werkt?

SEO is voor elk bedrijf heel erg belangrijk. Elke e-commerce onderneming wil natuurlijk winst maken. Om dit te bereiken moet je een hoge omzet hebben. En hoe krijg je een hoge omzet wanneer je niet gevonden wordt? Er zijn natuurlijk verschillende middelen om onder de aandacht van de mensen te komen. Je kunt bijvoorbeeld adverteren en op die manier gevonden worden. Het nadeel is echter dat zodra je de geldkraan dichtdraait, je ook gelijk veel minder mensen op je website binnenkrijgt.

Bij SEO (zoekmachineoptimalisatie) ligt dat anders. Zodra je een hoge positie in Google hebt veroverd zal je deze vaak voor een langere tijd vasthouden, soms zelfs jarenlang. Wanneer je deze positie hebt verkregen hoef je er ook bijna geen geld en tijd in te steken. Je hebt dus een ‘sustainable competitive advantage’. Volgens Warren Buffet, een van de allerbeste beleggers allertijden, is dit het ultieme doel van elk bedrijf. SEO klinkt dus ideaal, zijn er ook nadelen? Helaas wel, het duurt namelijk vaak een poosje voordat je progressie boekt en echt hoog begint te scoren in Google. Gelukkig zijn er wel wat richtlijnen die je kunt volgen, waardoor het gemakkelijker is om je SEO te optimaliseren. In dit artikel lees je wat deze zijn.

Welke factoren zijn van belang?

Er zijn enorm veel factoren die impact hebben op de zoekresultaten van Google, dit zijn er wel meer dan 200! Wij zullen ze dus ook niet allemaal hier bespreken, alleen de belangrijkste. Wat de situaties nog moeilijker maakt is dat Google zijn algoritmes geheim probeert te houden. Anders zouden allerlei andere zoekmachines namelijk alles kunnen kopiëren. Ook zouden dan alle marketeers deze algoritmes proberen uit te buiten. De lijst van factoren die van invloed zijn is dus niet alleen gebaseerd op hetgeen dat Google naar buiten heeft gebracht, maar ook op de inschattingen van wereldbekende marketeers. Het is dus niet honderd procent zeker dat Google al deze factoren gebruikt, maar je kunt er wel van uitgaan. De factoren kunnen verdeeld worden over een aantal categorieën, namelijk: domein, pagina, website, backlink en gebruikersinteractie. Wij zullen in dit artikel vooral aandacht besteden aan backlink en gebruikersinteractie factoren.

Gebruikersinteractie

Hoe mensen reageren op de zoekresultaten heeft een belangrijke impact op SEO. Het is daarom verstandig om je te verdiepen in de factoren die van belang zijn, en deze in je achterhoofd te houden wanneer je aan je website werkt.

De click-trough-rate

De organische click-trough-rate (ctr) is heel belangrijk. Volgens Google krijgen pagina’s die een hogere ctr hebben de voorkeur boven andere pagina’s die ook op een bepaald zoekwoord scoren, wanneer alle andere factoren gelijk zijn. Niet alleen het resultaat voor een bepaald zoekwoord en pagina is belangrijk, Google kijkt ook naar de ctr voor alle zoekwoorden waar een website op scoort. Probeer je dus niet alleen op één zoekwoord of pagina te focussen terwijl je de rest van de website verwaarloost.

Bounce rate en dwell time

De bounce rate (wanneer iemand nadat hij of zij op je site komt deze gelijk weer verlaat) is ook erg belangrijk. Wanneer er weinig mensen zijn die de website verlaten, dan zal Google dat als positief zien. Een andere factor dat hieraan gerelateerd is: pogosticking. Wanneer iemand een website gelijk verlaat en bij de Google zoekresultaten de volgende link aanklikt (pogosticking), en hier wel lang blijft rondhangen, dan ziet dit Google dit als een negatief signaal. Hoeveel tijd iemand doorbrengt op een website is eveneens erg belangrijk (dwell time). Hoe langer mensen rond blijven hangen, hoe beter dit is voor je SEO.

Direct zoekverkeer

Direct websiteverkeer is eveneens een signaal waar Google rekening mee houdt. Wanneer er heel veel mensen direct naar de website gaan, en dus niet via de zoekresultaten, dan ziet Google je website als betrouwbaar. Zulke website zullen eerder hoger eindigen in de zoekresultaten. Sommige mensen menen dat wanneer gebruikers vaker terugkomen, dat Google je website positiever beoordeelt. Dit is echter nooit bevestigd door Google. Verder speelt het aantal ‘comments’ een rol. Hoe meer reacties gebruikers achterlaten, hoe beter dit is.

Backlinks

Sommige mensen beweren dat het gunstig is wanneer een backlink afkomstig is van een oud domein. Google heeft hier nooit uitsluitsel overgegeven. Wat wel zeker is, het aantal links van verschillende domeinen speelt een hele belangrijke rol. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan, en de resultaten bieden overtuigend bewijs. Het is ook positief wanneer de links afkomstig zijn van verschillende IP-adressen. Tenslotte speelt aantal pagina’s een belangrijke rol. 

Het draait echter niet alleen om de hoeveelheid links. De anchor tekst is eveneens belangrijk. Een goede tekst die uitlegt waar de pagina naar verwezen wordt overgaat is altijd positief. Je moet echter wel oppassen. Wanneer alle anchor teksten perfect zijn, dan ziet Google dit als een spam signaal.

De autoriteit van het domein en de pagina die naar jouw website linkt is eveneens erg belangrijk. Het is daarom goed om na te gaan wat voor score pagina’s en domeinen hebt, voordat je probeert een link hiervan te ontvangen. Er zijn allerlei tools zoals Majestic en SEMrush die je kunt gebruiken om dit na te gaan.

Je wilt eveneens niet dat je linkprofiel onnatuurlijk is. Google heeft namelijk een hekel aan mensen die Google willen bedriegen. Wanneer jij allerlei Black Hat technieken gebruikt om Google om de tuin te leiden zullen ze dit bestraffen. Een onnatuurlijk linkprofiel is een van de indicatoren dat jij niet helemaal eerlijk te werk gaat. Wanneer jij op een natuurlijk manier links vergaart zullen deze namelijk van verschillende bronnen komen. Probeer dus altijd links van verschillende bronnen te krijgen.

Hou tenslotte altijd rekening met de link velocity. Wat houdt dit in? Wanneer het aantal links steeds toeneemt, dan vindt Google dit een positief teken. Je website wordt namelijk steeds belangrijker. Echter, er kan ook sprake zijn van negatieve link velocity. Dit is erg schadelijk, Google ziet dit namelijk als een negatief teken.

Nu ken je een aantal belangrijke SEO factoren, besef dat dit nog lang niet alles is. SEO wordt niet voor niets het meest ingewikkelde aspect van marketing genoemd. Er zijn verschrikkelijk veel elementen die een rol spelen. Blijf jezelf in dit onderwerp verdiepen als je echt succes wilt hebben!