300 de film

300, is een epische geschiedenis film dat gebaseerd is op een stripboek met dezelfde naam gemaakt door Frank Miller en Lynn Varley. Beide verhalen vertellen over de slag van Thermopylae in de Griekse-Perzische oorlog. De film is eigenlijk ook geinspireerd door dit strip verhaal en hierdoor een film gemaakt. Zack Snyder heeft daardoor ook een handje bijgedragen aan het maken en schrijven van het verhaal. Terwijl Frank Miller een  uitvoerend producent en een consultant werd voor de film. De dingen die gezien kunnen worden in de film werd merendeels gemaakt met special effect technieken. Hierdoor zijn er sommige ongelofelijke stukken uit de film gemaakt dat in het echt misschien onmogelijk kon zijn. Maar waar gaat het verhaal over en hoe is de film eigenlijk echt gemaakt? Hierop hebben wij alle antwoorden, in deze tekst gaat u allemaal leren en lezen over de film 300, wie de karakters zijn, hoe het verhaal in elkaar zit en hoe de film in meer detail gemaakt is.

Het begin van 300

Zoals benoemd is het verhaal gebaseerd op een stripboek dat gemaakt is door Frank Miller en Lynn Varley. Dit stripverhaal werd met toestemming overgenomen door Zack Snyder, een film producer. Hierdoor hebben de makers van de film nog wel een rol in de film als uitvoerend producenten en een consultants. Het verhaal speelt zich af in het jaar 479 voor christus. een jaar later na de slag om Thermopylae. Dit komt omdat de film 300 vertelt zou zijn door een van de overlevende soldaten die terug gestuurd is naar zijn moederland om het verhaal te delen over de avonturen en de slagvelden waarin het leger in is gegaan. Het verhaal dat door hem verteld zou zijn start met het uitleggen van de jeugd van de Spartaanse koning, Leonidas. Vroeger in was het zo dat als je 4 jaar werd, zou je uit je familie gehaald zijn om in de Agoge te gaan. Dit is een soort van kinder militaire kamp waarin je veel dingen leert zoals overleven in de koude avonden, het maken van wapen en het moorden van dieren en slaven. Je mag niet gesnapt worden wanneer je een slaaf vermoord want anders zou je bestraft worden met zweepslagen en slagen met een houten stok. Dit werd expres gedaan om zo discipline en emotieloos te worden, het was ook zo dat je gezien werd als de sterkste als jij bij een bestraffing de laatste persoon staand zou zijn door de zweepslagen. Kinderen die uiteindelijk soldaten moesten worden werden daardoor naar dit soort kampen verstuurd, als zij volwassen werden waren ze klaar om uit de kamp te gaan om volledige soldaten te worden en een familie te mogen starten. Leonidas moest dit ook doen en ook in zijn verhaal werd de Agoge uitgelegd. Na zijn volwassenheid werd hij eindelijk gekroond tot Koning van Sparta.

De conflicten tussen koningen

Jaren laten begonnen de conflicten met de Persen die sinds tijd van Perzië naar Anatolië aan land en koningen hebben veroverd. Op een dag is er een heraut vanuit Persie in Sparta zijn gekomen om te praten met de Koning om zijn submissie te geven aan de Goddelijke Koning, Xerxes van Perzie. Hierdoor werd er ''water en aarde'' bevolen. Hiermee was de koning niet mee eens en hebben de heraut met zijn soldaten in een grote gat geduwt na dat de Koning dit zag als tyrannisch en disrespectvol ook omdat hij mee zou zijn gekomen met hoofden van veroverde koningen wat hij zag als een dreigement. Na dit incident wou Leonidas meteen al plannen maken om tegen Xerxes te gaan. Zijn plan is om in de stuk dunne weg te staan in de poort van Thermopylae met de Spartaanse soldaten. In Thermopylae is er namelijk een klein stuk weg dat eruit zag als een poort die gevormd is door bergen aan de linkerkant die te hoog staat om op te klimmen en aan de andere kant een diepgaande stuk met op de bodem de zee. Hierdoor zouden de hoeveelheid soldaten die Xerxes toen had niks meer betekenen en is er geen ontsnapping mogelijk voor de Perzische soldaten. Dit is een groot probleem omdat Xerxes legers had over de hele wereld die men destijds kende, maar met de dunne ruimte in Thermopylae zouden deze nummers niks betekenen. Dit werd ook de poort van Thermopylae genoemd. Daarnaast is het leger van Xerxes niks vergeleken met de zwaar bewapende Spartaanse soldaten. Helaas is er besloten om geen oorlog uit te voeren door de Carneia, een Griekse feestdag waarin geen oorlog gevoerd mag worden. Dit zou ook weer een plan zijn van de Perzen na dat een van de Perzische spionnen de raad heeft beloond met goud na dat Leonidas boos weg is gegaan.

Verraad en de zwakte van Thermopylae

Terwijl de raad het heeft verboden om een leger op te stellen, Leonidas heeft als nog een leger van 300 soldaten gemaakt en benoemde ze tot zijn persoonlijke wacht die Leonidas zouden ''volgen'' met de bedoeling dat zij zouden vechten tegen de Perzen. Daarnaast zijn er nog een paar duizend soldaten uit een andere Griekse staat meegenomen om de Perzen weg te jagen. Ook werd er een muur gemaakt met de hoofden van Perzische herauten waarbij nog een Perzische heraut dit zag na nog een bezoek die zij zouden willen plegen maar terug werd gestuurd bij de muur om te laten weten dat het oorlog is tussen de Spartanen en de Perzen. Ook kwam er nog een soldaat aan die gehandicapt is, Ephialtes. Ephialtes heeft gevraagd om mee te vechten voor de eer van zijn vader. Leonidas heeft dit aanbod afgewezen omdat dit niet zou werken met de strategie die de soldaten opgesteld hebben voor zichzelf en de manier hoe de soldaten samen vechten. Hierdoor zou Ephialtes boos zijn geworden en later naar de Perzen gegaan om de Spartanen te veraden, er zat namelijk een geheime weg rond de dunne weg in de poort van Thermopylae in waar de Perzen de Spartanen van achter zouden kunnen aanvallen. Maar hiervoor had Ephialtes een paar eisen, een van de eisen was om een generaal in het leger te worden.

Het slagveld en het einde

Ondertussen vochten de Perzen en de Spartanen met elkaar, terwijl de Perzen van alles hadden geprobeerd. Van pijl en bogen, naar explosieven bomen tot aan dieren zoals neushoorns en olifanten die vanuit de hele wereld komen. Niks heeft geholpen om tegen de Spartanen te gaan omdat ze zo gedisciplineerd waren en zwaarder bewapend zijn met harnassen, bronze schilden en sterke speren. Na de ontdekking van de geheime pad rond om de poort van Thermopylae heen, kwamen de Perzen met boogschutters en soldaten achter de Spartanen, terwijl de Spartanen veel soldaten door de gevechten heen verloren waren. Op dit punt was er nog een keer een aanbod gedaan om zich over te geven aan de Perzen en voor Keizerrijk te vechten. Leonidas zou nooit zijn vrijheid overdragen en hebben hierdoor nog een gevecht gehouden waarin de laatste soldaten van de 300 Spartanen komen te overlijden. Op het einde van de film gaf de laatste soldaat Dilios nog een inspirerende speech na dat hij het verhaal heeft verteld aan het hele Spartaanse leger om zich voor te bereiden op Xerxes en zijn leger die richting Sparta zouden marcheren.